Meteen naar de inhoud

5 tips voor een opgeruimd huis

  • door

Regelmatig krijg ik de vraag: Hoe houd jij je huis toch zo schoon en opgeruimd naast jullie drukke banen en met 2 kinderen? En dat terwijl ik zelf nog van alles zie liggen op plekken waar het niet hoort. Inmiddels weet ik dat mijn standaard qua opgeruimd iets anders ligt dan bij de gemiddelde mens. En om jullie een beetje op weg te helpen deel ik vandaag mijn gouden tips.

Elke dag opruimen

Bij ons thuis wordt zo veel mogelijk direct of dezelfde dag opgeruimd. Dat begint bij het opstaan. En eindigt als we naar bed gaan. Alles wat direct na gebruik weer opgeruimd kan worden, wordt ook direct weggezet. Etenswaren terug in de (koel)kast. Vuile bordjes en bekers in de vaatwasser. Is er een klusje wat vandaag niet af komt? Dan worden de spullen even apart gezet voor de volgende dag. En ieder gezinslid helpt mee. 

Verzamelen – uitzoeken – opruimen

Soms kom je dan toch nog een kastdeurtje tegen wat niet helemaal dicht kan of kinderkamer waar  het niet zo goed gelukt is om op te ruimen. Dan is het tijd om even alles uit de kast te verzamelen. Om het even uit te zoeken: Wat is er nog nodig? Wat hoort hier helemaal niet? En wat kan weg? Om vervolgens het kastje op te ruimen met spullen die er een plek horen te hebben.

Ontspullen

We verzamelen een hoop spullen in ons leven. Spullen die we nodig hebben. Spullen die we krijgen. Spullen die we miskopen. Één keer per jaar loop ik daarom alle kamers en kasten in huis na: Zijn er spullen die ik niet gebruikt heb? Die ik niet meer nodig heb? Die kapot zijn? Dan gaan ze weg! Soms kan ik er nog iemand anders blij mee maken. Of kan het naar de kringloopwinkel. En wat kapot is moet weg.

Voldoende opbergruimte

Om goed op te kunnen ruimen, is het ook belangrijk voldoende opbergruimte te hebben. Zorg wel voor opbergruimte op een logische plek. Als je gereedschap op zolder bewaard, in plaats van in de garage waar je altijd klust, dan zal het minder snel opgeruimd worden. En als je te veel opbergruimte hebt, bestaat de kans dat je te veel spullen gaat bewaren die je niet nodig hebt.

Vaste plek

Geef alle spullen ook een vaste plek. Ik krijg jeuk van al die tapes op werkplekken die aangeven waar een pen of schaar of plakband machine horen te liggen. Maar duidelijk maken waar zaken horen te staan of liggen is wel belangrijk. Hebben kinderen bijvoorbeeld veel rugzakken, zet dan een krat neer waar ze de rugzak gemakkelijk, en leuk ;-), in kunnen gooien. Of heb jullie veel gewone en sportschoenen? Zet dan de gewone schoenen in een schoenen rek. En hang bijvoorbeeld de sportschoenen in een aparte goed geventileerde kast.

Je hebt hierboven de gouden tips kunnen lezen voor een altijd opgeruimd huis. Heb je hulp nodig bij het creëren van voldoende bergruimte? Of zoek je een handige oplossing om spullen op een vaste plek te kunnen leggen? Neem hier dan contact met mij op. Ik help je graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *