Meteen naar de inhoud

Kunstplanten buiten?

  • door

Eindelijk zon! Lente in aankomst. Tijd om plannen te maken voor tuin of balkon.

Waar hou je rekening mee? 

Dit gaat om een balkon op het zuiden én de bewoners zijn veel weg. Bovendien is er een prachtig uitzicht waar ik niet teveel tussen wil zetten èn wij willen kleine vogeltjes lokken. Het balkon is ongeveer 130 x 600 cm.

Ik heb onderzocht om met plastic planten te werken? Er zijn er zoveel tegenwoordig en ze zijn al bijna niet meer van echt te onderscheiden. Dat zou ideaal zijn in dit geval.

De mogelijkheden van kunstplanten

Internet en contact met een ‘plastic planten’ verkoper leren mij dat je in mijn geval (balkon op het zuiden) wel echt UV beschermde planten moet kopen omdat de kunstplanten anders binnen een jaar blauwig verkleuren. Dat is natuurlijk niet zo aantrekkelijk. 

Die behandelde planten zijn best prijzig en lang niet alles is verkrijgbaar in deze buitenvariant. Helaas dus ook niet de bomen of heesters die ik wil hebben. Mogelijk dat er met een maand of twee wel zoiets als een berkenboompje of een krentenboompje geleverd gaat worden want de beste man had er wel van gehoord… Ik ga het in de gaten houden want een goede kunstvariant is eigenlijk wel ideaal voor ons omdat wij regelmatig weg zijn. 

De bamboevariant  van 120 hoog spreekt mij het meeste aan maar vind ik voor bij ons veel te dicht. Verder zijn er vooral buxus en bonsai modellen, lavendel en groene, wat steviger grassen. 

Dit is nog niet wat ik wil maar, dit blijft zeker mijn aandacht houden want deze markt breid snel uit en dat heeft zeker voordelen voor ons. 

Wat dan? Haalbaar is dat planten eenmaal per week water kunnen krijgen.

Op internet heb ik veel onderzocht op verschillende grassen, boompjes en heesters.

Wat gras betreft komt de stipa tenuiflora oftewel ‘ponytails’ er als meeste geschikt uit. Dit is het wuivende gras in de wind waar ik zo gek op ben. Zij zijn winterhard, kunnen tegen behoorlijk wat droogte en hebben lange tijd zo’n mooie zachtgelige kleur en altijd een hoge aaibaarheidsfactor.

Wat de mooie witte berkenboom betreft, die zou kunnen en vind ik ook prachtig. Maar dat is wel een investering en ik weet niet of die het gaat redden op ons balkon want hij heeft beduidend meer water nodig dan bijvoorbeeld een krentenboompje. Door snoeien moeten wij de berkenboom ook laag gaan houden.

Ik heb naar alternatieven gekeken. Daar zijn er best veel van, pijnboompje op stam valt af vanwege de dichtheid, een sierkers op stam is ook een mooie mogelijkheid maar uiteindelijk ben ik toch voor een krentenboompje op stam gegaan omdat deze ook vrij goed tegen de wind kan. Via internet besteld want bij de tuincentra nog niet geleverd.

Dan de potten. Ik wilde een rode kubuspot voor het boompje en rechte kubusbakken voor het gras. Rood aardewerk is blijkbaar niet in de mode. Bijna niet aan te komen op dit moment. Alles wat recht is, is grijs, wit of zwart. Uiteindelijk toch nog wat kleine rode bakken gevonden en ik zoek verder naar een rode vierkante bak die er ook bij kan.

Over een jaar hoor je of dit plan ook uitwerkt zoals gewenst!

Blog door Wilma Brouwer van WBKI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *