Meteen naar de inhoud

Hoe maak je een duurzame tuin?

  • door
Duurzame tuin - interieuradvies - Carolin - durven doen

Duurzaamheid, je hoort er veel over.. maar wat houdt dat eigenlijk in? 

Van oudsher betekent duurzaamheid dat iets geschikt of bestemd is om lang mee te gaan, oftewel solide is. Sinds enkele jaren betekent het ook dat we geen afbreuk moeten doen aan de levensbehoeftes van huidige en toekomstige generaties.

In deze tijd van klimaatverandering zien we steeds vaker overstromingen, bosbranden of dieren die hun natuurlijke leefomgeving kwijt raken. De beelden op tv staan op ons netvlies gebrand. Grote gebieden in Californië en Australië werden getroffen door bosbranden maar ook dichterbij huis in landen zoals België en Duitsland werden we overvallen door hittegolven of overstromingen. 

Alle reden om te kijken hoe we er zelf een steentje aan bij kunnen dragen om onze kinderen en de volgende generaties een veilig thuis te kunnen bieden.

Er zijn veel manieren om bewuster om te gaan met onze aarde. Bewuster eten, minder reizen of langer gebruik maken van kleiding en elektronica is een aantal voorbeelden. Een andere manier is om je tuin duurzamer te maken. Maar wat betekent dat dan? Je kunt op heel veel verschillende manieren je tuin verduurzamen. Ik heb 5 tips voor het maken van een duurzame tuin voor je op een rij gezet:

Tip 1: maak een plan

Het klinkt simpel maar het is wel heel handig. Begin met een tekening op schaal en schrijf alle wensen op papier. Hou bij de indeling van je tuin ook rekening met de grond en de stand van de zon. Een aantal planten hebben net iets meer zon nodig waar andere meer genieten van schaduwrijke plekken. Probeer zoveel mogelijk materialen die je naar de stort zou brengen te hergebruiken. Vlonders, balken of sierstenen krijgen op die manier vaak een tweede leven. Hoe leuk is dat!

Tip 2: gebruik gras of grind

Een groot probleem is het veelvuldige gebruik van tegels die het grootste deel van het tuinoppervlak bedekken. En waar moet het regenwater dan naartoe? Precies, dat kan nergens heen. Wateroverlast is vaak het gevolg. Ik begrijp heel goed dat het fijner is om je tuin set op een vast terras te plaatsen. En dat is ook helemaal geen probleem. Zorg er wel voor dat er ook nog ruimte is voor gras of planten. Een mooi alternatief voor een pad is het gebruik van grind. Grind is waterdoorlatend en neemt in sommige gevallen zelfs CO2 op. 

Tip 3: vang het regenwater op

Een mooie manier van duurzaamheid is het hergebruik van regenwater. Jaarlijks gebruiken we zo’n 2000 liter aan kostbaar drinkwater in de tuin. Naast de bekende regenton zijn er ook regentanks of regenwatersystemen waarbij je regenwater zelfs binnenhuis kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van je wc. Regenwater bevat nauwelijks kalk en is beter voor je planten.

Tip 4: lekkers uit eigen (duurzame) tuin

Naast alle voordelen van gras, grind en het hergebruik van regenwater is het verbouwen van eigen fruit en groente het allerleukste voorbeeld van duurzaamheid. Je reduceert immers de CO2 uitstoot omdat groente en fruit niet uit verre landen geïmporteerd hoeven te worden, want je kweekt ze in je eigen tuin. Zorg je voor een diversiteit aan bloemen en planten, trek je ook insecten aan die je moestuin op een natuurlijk manier beschermen. Het proces van zaaien, kiemen, planten en verzorgen om vervolgens te kunnen genieten van heerlijke trostomaatjes of eigen gekweekte aardbeien met slagroom geeft toch wel de ultieme kik. Maar begin niet lukraak zaden in de grond te stoppen. Maak een plan! Wat vind je lekker om te kweken en past het ook in je tuin of op je balkon? Welke planten zet je bij elkaar? Internet biedt uitkomst met veel tips en tricks.

Tip 5: bied een thuis voor insecten

Door verschillende redenen krijgen steeds meer dieren- en plantensoorten het moeilijk. Het aantal vlinders is in de laatste jaren sterk verminderd. Door het aanleggen van verschillende inheemse planten of het maken van een insectenhotel geeft je ook insecten weer een kans.

Naast deze 5 tips zijn er nog tal van andere mogelijkheden om bewuster om te gaan met ons milieu. Alle kleine beetjes helpen! In de meeste gevallen zijn duurzame oplossingen ook nog eens goed voor je portemonnee. 

Blog door Carolin Kreschnak van Durven Doen Interieuradvies

Vind je de tips over een duurzame tuin interessant?
Laat het weten door een reactie achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *