Meteen naar de inhoud

5 tips en heel veel ideeën voor een inspirerend en duurzaam dak

  • door
5 tips en heel veel ideeën voor een inspirerend en duurzaam dak - inspiratie - interieur - interieurstyling - interieurontwerp - Nederland - Wilma Brouwer - Interieurprofessionals platform

Mijn inspiratie komt voort uit de dak-tuin-wandeling in Rotterdam. Met oranje lopers en heel veel stellingen waren de daken met elkaar verbonden. Dit gaf een totaal andere ervaring van deze sprankelende stad. Ik neem je mee aan de hand van een paar foto’s.

Nog veel meer moois maar dat wordt teveel voor hier. 

De dak-tuin wandeling was ook inspirerend op educatief gebied. Er zijn al talloze ideeën om deze weinig benutte ruimten in gebruik te kunnen nemen. Best handig in ons landje!

Is een voorbeeld van welke functies je die daken allemaal kunt geven en hoe het in dit stukje Rotterdam toegepast zou kunnen worden. 

Nog wat motiverende weetjes hieromheen geldend voor Rotterdam:

  • Stel dat je 20% van het water van de daken van Rotterdam opvangt dan zijn dit 100 gevulde olympische zwembaden.
  • Vergroen je 40% van de daken van Rotterdam dan heb je een oppervlakte 2 maal zo groot als het Central Park in New York.
  • Leg je op 45% van de daken zonnepanelen dan is dit voldoende voor 1 miljoen huishoudens.
  • Op gebouw de Kroon in Rotterdam West wordt het eerste dakdorp gerealiseerd.

Nu naar de tips en mogelijkheden voor jouw dak (tuin).

Tip 1. Zonnepanelen.

Al heel bekend maar de toepassingen worden steeds breder. 

  • Nu kan je transparante zonnepanelen krijgen voor bijvoorbeeld op je lage kweekkas.
  • Er zijn zonnepanelen waar je overheen kunt lopen en nog sterker, die met licht op jouw bewegingen reageren. (leuk voor kinderen en feestjes;-). 
  • Op Material District (een innovatieve beurs voor bouw en interieur materialen) heb ik ook zonnepanelen gezien die geïntegreerd zijn in traditionele dakpannen maar ook 
  • In geprinte gevel exemplaren. Die zijn esthetisch heel mooi en dat kunnen we in daktuinen natuurlijk goed gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afscheidingen. 

Tip 2. Regenwater bufferen.

Kunstwerken van plastic buizen op de muur die de regenpijp vervangen en het water leiden naar planten of opvangbakken. Ik heb ook een grote plastic wolk gezien die op internet is aangesloten en op de weerberichten reageert. En wateropslag in onderling samenhangende grote plastic bakken als bakstenen.

Tip 3 

Echt vrolijk-makend zijn deze windmolens.

Tip 4 

Als je dak er geschikt voor is kun je ook aan een voedselbos denken en vergeet niet de insectenhotels. Maar zelfs kippen kan je er goed houden. Of voor in de toekomst een plek voor drones om je pakketjes af te geven. 

Wist je dat 0,5 % van de daken groen is in Nederland? Daar kan nog heel wat bij!

In de zomer houdt een groen dak je huis zelfs iets koeler wat alleen maar belangrijker wordt.

Tip 5

Last but not least; maak een plek waar je heerlijk kunt vertoeven. Je kan de plekken aankleden met kunst, groen, je kan schaduwplekken maken, kleine vijvers, inrichten als sociale ontmoetingsplekken, en zelfs verbindingen maken met andere daken en horeca toepassen behoort tot de mogelijkheden.

Ideeën genoeg.

Welke mogeljikheden heb jij op je dak?

Ik maak graag een mooi daktontwerp voor jouw huis.

Wilma van Wilma Brouwer Kunst en Interieur; www.wilma-brouwer.nl

Wil je advies van Wilma? Dat kan gemakkelijk hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *