Meteen naar de inhoud

Dag van het licht op 16 mei 2022

  • door
Dag van het licht - 16 mei - 2022 - interieur - armatuur - verlichting - Wilma Brouwer

Licht is leven. Door licht kunnen wij onze dagen verlengen en in die zin is onze letterlijke verlichting in huis dus ook leven gevend.

Verlichting, het woord alleen al is prachtig en lijkt een belofte in zich te dragen. 

Wat inspireert jou in licht?

Voordat ik mijn fascinaties ga vertellen wil ik je vragen welke kwaliteiten jij waardeert in licht. Als je mij die mailt dan zoek ik een bijpassende lamp met die kwaliteiten. 

Mijn fascinaties zijn:

In de tijd dat ik op een woonboot woonde, kon ik enorm genieten van de weerspiegeling van licht op het water wat ik vanuit mijn bed kon zien op het plafond van mijn slaapkamer. Het licht danste en bewoog en ik werd er zacht en licht van.

Gefilterd zonlicht vind ik altijd hele mooie effecten geven. Ik herken dit in mijn liefde voor rieten rolgordijnen, gefilterd licht door parasols en zonneschermen en wat dacht je van glas in loodramen waarvan de kleuren op de vloer of wand weerschijnen als de zon er doorheen schijnt?

Speelsheid, beweging, gefilterd licht en schaduwen zijn kwaliteiten waar ik van smelt en waar ik graag mee werk. 

Het eerste waar ik graag mee werk is met natuurlijk licht en lichtinval. Dat heeft met de lichtinval door ramen te maken maar ook met lichtval en schaduwen die door de lampen zelf gegeven worden. Denk maar aan luxaflex, half transparante gordijnen in de wind, gekleurd glas en planten.

Licht wat op de muren, vloeren of plafond beelden of bewegingen weerspiegelt. Het zijn subtiele kwaliteiten en lang niet altijd zichtbaar maar als ze er zijn, is het genieten voor mij.

Dan is het nu tijd om lampen te laten zien waarin ik deze kwaliteiten gespiegeld zie.

De eerste ontwerper die in mij opkomt is Ingo Maurer. Bovenstaande lamp is van zijn hand maar heel zijn oeuvre kenmerkt zich door speelsheid en lichtheid.

Lampen waar ik een zachtheid in zie zijn lampen die gemaakt zijn met papier. Een groot ontwerper hierin is Isamo Noguchi. 

Deze kunststof lamp met een breekbaar uiterlijk, heeft iets unieks. Maar mooi is hij in ieder geval wel. Met zijn twinkelingen door de weerspiegeling van licht in het glas.

Weerkaatsing van licht op de muur vind ik ook altijd geweldig mooi en fascinerend werken. 

Kijk zelf maar. ^

Lampen die ook helemaal aan mijn fascinaties voldoen zijn de lampen van Vibeke Vonnesberg Schmidt gemaakt met plexiglas. In allerlei kleuren en formaten te krijgen.

Nou zijn bovenstaande lampen van beroemde ontwerpers en ontwerperburo’s waar ook een wat hoger prijssegment bij hoort. Als blikvanger mag dat ook wel want een echt mooie lamp waar je helemaal weg van bent is altijd geweldig en die kan je aanvullen met lampen uit een goedkoper segment.

Hierin wil ik Ikea roemen met zijn assortiment betaalbare lampen. Deze voldoet ook weer helemaal aan mijn fascinatie.

Je kan hem zelfs opener en dichter maken.

Ook de onderstaande lamp, screen genoemd, is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar zoals in  grootte en kleur. De lamp doet vintage aan en de XXL is 1.50 meter!! in doorsnee. Ik ben er gek op. 

In het maken van dit blog heb ik alweer twee onderwerpen voor volgende blogs verzameld; ‘lamp’ kunstwerken door kunstenaars is de een en licht en kleur in je interieur is het andere inspiratie-onderwerp. Deze komen van de zomer. Dus wil je op de hoogte blijven zorg dan dat je automatisch een seintje krijgt dat deze blogs klaar zijn door je ……

Vergeet niet stil te staan bij je eigen fascinatie in licht. Ik ben benieuwd en hoor het graag van je.

www.wilma-brouwer.nl

www.adviesinterieurplatform.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *