Meteen naar de inhoud

Waarom kiezen voor behang?

Behang - waarom kiezen voor behang - blog - durven doen - interieur tips - advies

Waar behang vroeger werd afgestempeld als oubollig wordt het vandaag de dag steeds vaker gebruikt in bijna alle ruimtes van een huis. Ik neem je mee in de verschillende soorten behang maar ook in verschillende behangstijlen.

Soorten behang

Behang is verkrijgbaar in vele verschillende uitvoeringen en wordt gemaakt uit bijvoorbeeld papier, vinyl, textiel, glasvezels en combinaties van deze materialen.

Zo kunnen we onderscheid maken tussen de volgende behangsoorten:

  • Papierbehang / Rauhfaserbehang
  • Kunststofbehang
  • Glasvezel / Glasvliesbehang
Behang - waarom kiezen voor behang - blog - durven doen - interieur tips - advies

Voor- en nadelen van behang

Papierbehang is een van de meest gebruikte soorten behang omdat het vrij goedkoop is. Er zijn twee verschillende soorten papierbehang: simplex en duplex. Simplex bestaat uit één laag papier, en duplex uit twee. Papierbehang is makkelijk aan te brengen maar wel vochtgevoelig. Het is wat dunner qua materiaal waardoor oneffenheden van de muur makkelijker zichtbaar zijn. Afhankelijk van de kwaliteit van het behang kan het snel beschadigen of de kleuren erop vervagen. 

Rauhfaserbehang is gemaakt van geperste houtvezel en is verkrijgbaar in 3 verschillende uitvoeringen: grof, middel, fijn.

Daarnaast is er een aantal kunststofbehangsoorten die deels of volledig gemaakt zijn van kunststof waardoor het materiaal beter bestand is tegen vocht. Het kan zelfs in de badkamer gebruikt kan worden. Het is afwasbaar en stootvast. Kunststofbehang is wel wat lastiger aan te brengen, lees hiervoor goed de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. 

Een bijzondere behangsoort is glasvliesbehang. Glasvliesbehang komt grotendeels overeen met glasvezelbehang, het verschil tussen deze twee typen behang is de structuur. Glasvliesbehang heeft namelijk een gladde structuur, wat het behang ook een ideaal alternatief maakt voor stucwerk. Dit behang is bovendien zeer sterk en wordt veelal in nieuwbouwwoningen gebruikt omdat het krimpscheuren opvangt. Beide behangsoorten kun je schilderen met muurverf.

Het is natuurlijk heel belangrijk om je van tevoren goed te laten informeren welk behang geschikt is voor welke ruimte. 

Behang - waarom kiezen voor behang - blog - durven doen - interieur tips - advies

Oerwoud of tijgerprint?

Wanden nemen naast het plafond en de vloer de meeste ruimte in beslag. Het is dus belangrijk om de wanden mee te nemen in een boeiend maar ook evenwichtig ontwerp.

Gelukkig kiezen steeds meer ontwerpers voor behang om iets toe te voegen aan de ruimte, het creëert meer diepte en spanning of zelfs een tikkeltje magie. Zelf hou ik wel van een glittertje op de muur.

Natuur op de muur

Wandelen in het bos, genieten van een warm zomerbriesje in de duinen, wegdromen in een hangmat tussen prachtige palmbomen.. allemaal geluksmomentjes waar we in ons drukke dagelijkse leven naar uitkijken. Precies dat gevoel willen we graag terug laten komen in onze kamer.

Grote bladeren en kunstbloemen zijn de bekendste motieven. Maar denk ook eens aan behang met een structuur van dierenvacht of behang gemaakt van echte palmbladeren. Supergaaf door een bijzonder speels en warm effect!

Blog door: Carolin Kreschnak van Durven Doen Interieuradvies

1 reactie op “Waarom kiezen voor behang?”

  1. Pingback: 3 tips voor meer gezelligheid in huis nadat de kerstboom is weg gehaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *